Barfotjentene

[Barfotjenter ]

Forestilling med Sunniva Berg og Tone Holte

Barbeint langs veien? Skoa i skreppa? Ja, selvsagt! Sko må man ha når man skal arbeide. Og da må de ikke slites ut på landeveien… Slik tenkte de, barfotjentene, de svenske jentene som kom i hopetall over grensa på 1800-tallet for å få et bedre liv her hos oss. Her fikk de jobb – og kanskje råd til et par nye sko etter hvert også?

Formødrene våre som kom vandrende over grensen fra Sverige ønsket seg et godt, trygt liv. De var modige og sterke som trosset slit og farer for å søke lykken i et nytt land – og arbeidsinnsatsen de gjorde for det norske samfunnet var viktig. De bidro dessuten til å bringe den svenske- og den norske kulturen sammen.

Tone Holte har gjennom flere år samlet opplysninger om barfotjentene, og snakket med mange etterkommere etter dem. Sunniva Berg er folkesanger. Gjennom kåseri, tablåer og sang gir de publikum et innblikk i denne glemte delen av Østfoldhistorien.

Barfotjentene - en vandring over grensa i ord og toner

Denne enkle forestillingen inneholder historiske fakta, norsk- svensk folkelig tradisjonssang og monologer som bygger på kildemateriale knyttet til kvinner som kom vandrende over grensa i tida 1850 - 1910. Forestillingen varer ca 30 minutter, og kan framføres både ute- og innendørs. Passer på foreningsmøter, i bibliotek, eldresenter, skoler m.m. Den er blitt fremført på Østfold historielags årsmøte, og turnert i "Den kulturelle spaserstokken" for Hvaler og Fredrikstad.

Vi er åpne for flere oppdrag! Kontakt Tone Holte, tone@roskva.no tlf 41103470